ЕК: България постигна огромен, невероятен и впечатляващ напредък
ЕК: България постигна огромен, невероятен и впечатляващ напредък / БГНЕС

Отчитаме огромен, невероятен и впечатляващ напредък на България през последните 10 години. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс по повод поредния доклад по механизма за сътрудничество и проверка.

Излезе докладът за България - вижте какво пише в него

Почти сме постигнали целите, добави той. Твърдо съм уверен, че може и трябва препоръките, представени днес, да бъдат изпълнени до края на мандата на ЕК през 2019 г., това може да се случи и по-рано, отбеляза Тимерманс. Ако темпото на работа от последните години се запази, възможно е да постигнем целта за отмяна на механизма до 2019 година. Това може да стане и по-рано, когато необходимата работа бъде свършена, посочи зам.-председателят.

България е най-корумпираната страна в ЕС за 2016 г.

Ще продължим да работим в тясно сътрудничество с България за постигането на резултати. Убеден съм, че можем да го направим, оптимист съм, защото българското правителство се справи възхитително в последните години. Ако продължим със същата скорост, можем да приключим в близките години.

През 2016 г. мониторинговият доклад на ЕК за България беше "като цяло положителен"

Докладите не са наказание, а израз на сътрудничество, на чиято основа можем да постигнем набелязаните цели. Постиженията досега са забележителни, а това, че България междувременно поема председателството на Съвета на ЕС, не води до противоречие, коментира Тимерманс.

Източник: БТА