Ехуд Олмерт предложи преки преговори със Сирия
Ехуд Олмерт предложи преки преговори със Сирия / netinfo

Израелският министър-председател Ехуд Олмерт призова Сирия да подновят преговорите за мир, предаде Асошиейтед прес. Призивът се съдържал в интервю на Олмерт за телевизия "Ал Арабия", което все още не е излъчено. Олмерт отправял покана към сирийския президент Башар Асад да посети Ерусалим. "Ще бъда щастлив, ако мога да сключа мир със Сирия. Ние не искаме война", заявявал Олмерт в интервюто си според ИТАР-ТАСС.

Министърът на обществената сигурност на Израел Ави Дихтер потвърди пред израелското военно радио, че премиерът наистина иска да поднови преговорите със Сирия, като добави, че отправената от него покана към Дамаск е "откровена и истинска". Дихтер добави, че не очаква президентът Башар Асад да се съгласи да поднови преговорите.

"Башар Асад очевидно има други планове, които не включват мир с Израел", подчерта Дихтер.

В предишни свои изказвания Олмерт неведнъж е призовавал Сирия да докаже, че има сериозни намерения да преговаря за мир, като спре помощта си за организацията Хизбула в Ливан и за движението Хамас в Газа.

Сирия също е изразявала готовност за подновяване на преговорите с Израел с посредничеството на трета страна. Информационните агенции напомнят, че сирийско-израелските преговори бяха прекъснати през 2000 г. заради невъзможност да се реши проблемът с териториалната принадлежност на Голанските възвишения, които бяха окупирани от Израел през 1967 г. и анексирани през 1981 г.