Ехуд Барак ще посети Египет в близките дни
Ехуд Барак ще посети Египет в близките дни / netinfo

Израелският министър на отбраната Ехуд Барак ще направи в близките дни посещение в Египет, където ще разговаря с президента Хосни Мубарак. Това заяви в предаване на израелското национално радио Амос Гилад, политически съветник на военния министър, предаде Франс прес.

Барак ще обсъди с египетското ръководство въпроси от стратегически характер и проблеми на сигурността, посочи Гилад. Според него дискусиите няма да засягат въпроса за евентуално примирие с ислямисткото движение Хамас, което контролира от юни т. г. Ивицата Газа.

Доколкото зная, такива преговори с Хамас не се водят в момента. Подобно споразумение не е на дневен ред и въпросът няма да се обсъжда в Египет, каза съветникът на Ехуд Барак.

През 1979 г. Египет стана първата арабска държава, която подписа мирно споразумение с Израел. В миналото Кайро изпълняваше посреднически мисии с цел да бъде постигнато временно затишие в региона. Египет играе важна роля по-специално в преговорите за освобождаване на израелския военнослужещ Гилад Шалит, отвлечен през 2006 г. от палестински командоси на границата със сектора Газа. Амос Гилад обаче отказа да коментира развитието на случая с Шалит, допълва АФП.