Eхуд Барак одобрил десетки проекти за колонизация
Eхуд Барак одобрил десетки проекти за колонизация / снимка: БГНЕС

Израелският министър на отбраната Ехуд Барак е одобрил десетки строителни проекти в окупирания Западен бряг през последните месеци, съобщава израелският вестник "Аарец", цитиран от ДПА и БТА.

По-голямата част от проектите са в еврейски селища, които Израел обяви, че ще запази в бъдещо мирно споразумение с палестинците, но някои са в изолирани селища, които са на изток от бариерата за сигурност на Израел със Западния бряг.

Според изданието проектите, одобрени от Барак, включват нови 315 къщи и 32 парцела в Бейтар Илит близо до зелената линия югозападно от Ерусалим, 48 къщи и 19 парцела в Ариел, голям град в северната част на Западния бряг, и 40 апартамента и търговски център в Ефрат, южно от Витлеем и източно от Бейтар Илит. Още 60 апартамента ще бъдат построени в Ешколот, близо до Зелената линия в най-южната част на Западния бряг. Израел е разрешил също на водоснабдителната си компания Мерокот да подготви планове за Кирят Арба - селище близо до Хеброн.

Израел обеща да замрази застрояването в рамките на настоящите преговори с палестинския президент Махмуд Абас, които започнаха на срещата на върха в американския град Анаполис, щата Мериленд през ноември 2007 г., припомня ДПА.