Егор Гайдар отровен от сили, опитващи да дискредитират Путин?
Егор Гайдар отровен от сили, опитващи да дискредитират Путин? / Reuters

Мария Гайдар, дъщеря на бившия руски премиер Егор Гайдар, за когото има съмнения, че е бил отровен, заяви, че зад това може да стоят сили, които се опитват да дискредитират руския президент Владимир Путин, предаде Асошиейтед прес, като се позова на Би Би Си.

Петдесетгодишният Гайдар, един от лидерите на опозицията, който бе за кратко премиер през 90-те години при президента Борис Елцин, започна да повръща и припадна на конференция в Ирландия миналия петък. Лекарите, които го лекуват, не могат да установят естествена причина за заболяването му.

Мария Гайдар, която е по-голям критик на Кремъл и от баща си, отхвърли предположенията, че Владимир Путин или неговото правителство са замесени в заболяването на баща й. Абсолютно сигурна съм, че това е нещо, което не може да е направено от Путин, от официални източници, от някой, свързан с официалните власти в Русия, каза Мария Гайдар пред Би Би Си.

Би могло да е в интерес на някои хора, които се борят срещу Путин и искат да дестабилизират страната, допълни тя. Говорителят на Егор Гайдар - Валерий Натаров, съобщи вчера, че болният се чувства по-добре. Според лекарите животът му е вън от опасност.

Ден преди Гайдар да се разболее от мистериозната болест, в Лондон почина от отравяне с радиоактивното вещество полоний-210 бившият руски шпионин Александър Литвиненко. Друг бивш агент на КГБ, с когото Литвиненко се е срещал в деня, когато се предполага, че е бил отровен, Андрей Луговой, е бил телохранител на Гайдар. Този факт засега не дава пряка връзка между смъртта на Литвиненко и болестта на Гайдар.

Анатолий Чубайс, друг политик от епохата на Елцин, който сега оглавява Националната електрическа компания, заяви, че според него има връзка между болестта на Гайдар, смъртта на Литвиненко и убийството на разследващия журналист Анна Политковская.