Египетските демонстранти показаха червен картон на президента Морси
Египетските демонстранти показаха червен картон на президента Морси / снимка: Gulliver/Getty Images

Хиляди египтяни, с викове „Махай се!” и с червени картони в ръце, освиркаха днес президента ислямист Мохамед Морси на емблематичния площад „Тахрир” в Кайро, който си върна атмосферата и лозунгите от времето на революцията срещу Хосни Мубарак през 2011 г., предаде АФП.

„Народът казва: „Долу режима!”, скандираше множеството, възкресявайки призива на противниците на бившия президент. Мъже, жени и деца днес размахваха червени картони и викаха „Морси, вън!” на оглушителния фон на свирки и вувузели.

Това е втора революция и тя трябва да тръгне оттук, тъй като „Тахрир” е нейният символ, каза участник в протестите. Демонстрантите издигаха зачертани с червено снимки на лидери от движението „Мюсюлмански братя”, от което идва Морси.

Морси дойде на власт през юни 2012 г. като първия свободно избран президент в историята на страната. Днес обаче критиците му го обвиняват, че управлява единствено в полза на ислямисткия лагер, отричайки се от демократичните идеи на революцията, без която не би бил на този пост. Хората го упрекват, че не е спазил обещанието си да бъде президент на всички египтяни и че е допуснал икономиката да стигна до състояние на свободно падане, отбелязва БТА.

Демонстрантите започнаха да се събират на площад „Тахрир” часове преди началото на шествията, планирани да тръгнат от различни места в Кайро, събирайки се пред президентския дворец в квартал Хелиополис. За вечерта са предвидени големи митинги. Днешните протести са свикани по призив на кампания, наречена Тамарод („въстание” на арабски език), която твърди, че за няколко седмици е събрала 22 милиона подписа в подкрепа на организирането на предсрочни президентски избори.

Египетските демонстранти показаха червен картон на президента Морси
netinfo

В отговор египетският президент Мохамед Морси подчерта, че диалогът е единственият начин да се извади страната от кризата, предаде АФП. „Диалогът е единственият начин за постигане на разбирателство”, заяви Морси чрез гласа на говорителя си Ехаб Фахми. Той допълни, че президентът е готов за започването на истински и сериозен национален диалог.

Говорителят на Морси призова протестиращите да запазят мирния характер на протеста си. Демонстрацията в Кайро се организира по повод първата годишнина откакто Морси пое президентския пост. Недалеч от площада, в квартала Насър привърженици на Морси от петък са обособили палатков лагер в подкрепа на президента.

През седмицата в различни части на Египет в сблъсъци между привърженици и противници на Морси загинаха 8 души. Сред тях имаше американски студент, работил за неправителствена организация и преподавал английски език в Египет.