Египетски съд освободи брата на лидера на Ал Кайда
Египетски съд освободи брата на лидера на Ал Кайда / ThinkStock/Getty Images

Египетски съд нареди да бъде освободен от затвора Мохамед ал Зауахири, брат на лидера на Ал Кайда Айман аз Зауахири, който е задържан по обвинение за създаване на терористична група, съобщиха Франс прес и ТАСС, като се позовават на съдебен източник.

Египтянинът Мохамед аз Зауахири беше арестуван през август 2013 г. в разгара на репресиите срещу Мюсюлмански братя, месец след като армията свали от власт и арестува президента ислямист Мохамед Морси, припомня АФП.

Изповедта на Зауахири

На първия процес Зауахири беше съден заедно с шейсет други обвиняеми за създаване на "терористична група, свързана с Ал Кайда", извършила нападения срещу силите за сигурност и християнската общност.

През октомври той беше оправдан от съда, който не можа да докаже участието му в създаването или членството в групата. На този процес десет души бяха осъдени на смърт.

Съдията обаче поиска от прокуратурата да започне разследване във връзка с изявленията на Зауахири по време на процеса, изтъквайки, че е "имал усещането, че в тях се прокрадвала идеята за създаване на друга терористична група". В рамките на това разследване Зауахири беше държан в затвора.

Източник: БТА