Египет съкращава полицейския час
Египет съкращава полицейския час / Reuters

Носителят на Нобелова награда за мир Мохамед ел Барадеи заяви, че може да се кандидатира на президент на Египет, ако египтяните поискат това от него. Междувременно държавната телевизия на Египет съобщи, че се съкращава полицейският час.

"Ако египетският народ иска аз да продължа процеса на промени, аз няма да го разочаровам", каза той пред австрийския вестник "Стандарт". Барадеи често е питан дали смята да се кандидатира за президент и обикновено отговаря, че е готов да помогне за активна политическа промяна в Египет, отбелязва Ройтерс.

Междувременно държавната телевизия на Египет съобщи, че се съкращава полицейският час. Той вече ще започва в 19 часа вечерта и ще продължава до шест сутринта, предаде Ройтерс. Досега ограниченията върху придвижването по улиците важаха от 17 часа до седем сутринта.

По-късно през деня стана ясно, че Египетската футболна асоциация е решила да прекрати провеждането на футболното първенство на страната във връзка с продължаващите в страната безредици. Засега не е определен срок докога няма де се играят мачове. От асоциацията съобщават, че шампионатът ще бъде възобновен, когато обстановката в страната се нормализира. Заради вълненията в Египет от гостуване в страната се отказа и националният тим на САЩ, който трябваше на 9 февруари да играе приятелски мач с националите на Египет.

Египтяните гласуваха през ноември в парламентарни избори, които бяха спечелени с огромно мнозинство от управляващата Демократическа партия и бяха последвани от обвинения за масови фалшификации. Мюсюлманските братя и други формации се обединиха в опозиционен фронт, чийто преговарящ е Нобеловият лауреат Мохамед ел Барадей. Те казват, че искат да съставят правителство на националното единство без управляващата партия.