Египет се сбогува с Омар Шариф
Египет се сбогува с Омар Шариф / снимка: БГНЕС

Египет се сбогува с велия актьор Омар Шариф, който почина в петък от инфаркт на 83-годишна възраст, съобщават Франс прес и ТАСС.

Заупокойната служба се състоя в джамията Тантауи в Пети район на Кайро, а погребението бе извършено в гробището Сайда Нафиса.

Преди време стана известно, че Шариф страда от болестта на Алцхаймер от три години. По думите на неговия син Тарик Шариф състоянието на баща му непрекъснато се влошавало. Актьорът не помнел филмите, в които е участвал, годините на излизането им на екран, напълно забравил имената на най-близките си приятели. При това Омар не осъзнавал сериозността на ситуацията и дълго време отказвал да се лекува.

Шариф е роден в египетския град Александрия. Неговите родители го кръстили Мишел Демитри Шалхуб, а по-късно той си избира сценичното име Омар Шариф.

Актьорът е двукратен носител на наградата "Златен глобус". Едното отличие той получи за ролята си на доктор Живаго в екранизацията по едноименния роман на Борис Пастернак под режисурата на Дейвид Лин. Шариф беше номиниран за "Оскар" за поддържаща роля за изпълнението си във филма "Лорънс Арабски" от 1962 година. В дългата си кариера актьорът се бе снимал в около 60 филма.

Източник: БТА