Египет получи от Франция три изтребителя Рафал
Египет получи от Франция три изтребителя Рафал / Guliver/Getty Images

Египет получи днес от Франция три изтребителя "Рафал",предаде Франс прес, като се позова на съобщение на египетската армия. Франция продаде на Египет общо 24 изтребителя Рафал миналата година и вече бяха на направени три доставки.

Договорът между Париж и Кайро за самолетите беше първият договор за износ на този тип изтребители, сключен от френския авиоконструктор "Дасо авиасион".

Договорът на стойност 5,2 млрд. евро, включваше и доставка на многоцелева фрегата и на ракети. Фрегатата и три самолета Рафал бяха доставени на Египет през юли миналата година.

През октомври Франция и Египет финализираха сделката за продажба на два френски хеликоптероносача "Мистрал", които Париж първоначално трябваше да продаде на Русия. Тази продажба обаче беше анулирана от Париж през лятото на миналата година заради ролята на Москва в украинската криза.

Доставките на поредните самолети "Рафал" на Египет стават малко след като Франция и Индия сключиха предварителен договор за доставката на 36 изтребителя "Рафал". Предстои двете страни да уточнят финансовите параметри на сделката.

Източник: БТА