/ БТА
Египетските власти възобновиха графика на спиране на електроснабдяването всеки ден за един час след пауза по време на свещения за мюсюлманите месец рамазан, предаде кореспондентът на БТА Екатерина Антонова.

Страната спестява около един милиард долара (48,2 милиарда египетски лири) годишно благодарение на планираните прекъсвания, заяви за телевизия Ем Би Си (MBC) говорителят на правителството Мохамед ел Хомсани. Кабинетът отчита неудобствата за гражданите, каза той и увери, че ситуацията е временна. По думите му спестените средства се използват за покриване на базови потребности, включително за храна и лекарства.

Графикът беше въведен през юни 2023 година заради продължителните горещини, които доведоха до претоварване на енергийната система. Наред с това местното производството на природен газ отбеляза спад.

Добивът от огромното офшорно газово поле Зохр е намаляло с единадесет процента през данъчната 2022/2023 година, сочи докладът на Министерството на петрола и минералните ресурси.

В началото на януари тази година правителството увеличи цените на електричеството между 16 и 26 процента в зависимост от потребяваното количество електроенергия. Решението, което се забави с няколко години, е част от програмата за спиране на субсидиите. Според първоначалните планове пълното им премахване трябваше да стане до юли 2022 г.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
Екатерина Антонова/БТА