Едва 8% от германците вярват на Меркел, че може да се справи с бежанците
Едва 8% от германците вярват на Меркел, че може да се справи с бежанците / БГНЕС, архив

Само 8 процента от германците продължават да вярват на лозунга на канцлера Ангела Меркел "Можем да го направим", който тя често използваше миналата година, за да ги убеди да подкрепят усилията й за справяне с бежанската криза. Това показва проучване на социологическата агенция "ЮГов", публикувано днес, предаде ДПА.

Агенцията е попитала 1017 германци между 26 и 29 юли какво мислят за лозунга "Можем да го направим" и дали Германия е способна да се справи с големия брой бежанци.

Меркел: Тези, които сеят омраза и страх, виждат само омраза и страх

Около 48 на сто от запитаните казват, че изобщо не са съгласни с думите на Меркел. Още 18 процента казват, че са по-скоро несъгласни. Същият процент респонденти казват, че са по-скоро съгласни с думите, които канцлерът произнесе за пръв път на 15 август 2015 г.

Междувременно премиерът на германската провинция Бавария Хорст Зеехофер каза, че за да се подобри ситуацията със сигурността в Германия е необходимо да се намали напливът от бежанци, предаде ТАСС. "Ограничаването на потока от мигранти е условие за сигурността в страната", заяви Зеехофер, който е лидер на участващия в управляващата коалиция Християнсоциален съюз. Според него това е предпоставка за интегриране на хората, които имат право на убежище в Германия.

Премиерът на Бавария: Германците се страхуват и се нуждаят от отговори след нападенията

Той се разграничи от позицията на канцлерката Ангела Меркел, която настоява, че Германия е достатъчно силна, за да се справи с миграционната криза.

"Въпреки цялото си желание не мога да подкрепя това заявление. Проблемите са твърде големи за това, а досегашните решения - твърде незадоволителни", заяви Зеехофер.

В Германия напоследък бяха извършени няколко нападения, включително две, които бяха дело на кандидати за убежище и за които отговорност пое групировката "Ислямска държава".

Източник: БТА