Един от пленените от Иран моряци разказа за подаръците от иранските власти
Един от пленените от Иран моряци разказа за подаръците от иранските власти / netinfo

Двайсетгодишният радист Артър Бачълър, най-младият от задържаните в Иран 15 британски моряци, се оплака пред британския таблойд "Дейли мирър" от подаръците, които е получил от иранските власти при отпътуването си от Техеран, предаде Франс прес.

Бачълър разказа, че в торбата, която са му дали, е имало 11 книги, предназначени главно за подтикване към приемането на исляма. Някои от книгите били озаглавени "Иран с един поглед", "Младежта и моралът" и "Божията покана".

Освен това в торбата с подаръци и имало и компакт и ди-ви-ди дискове, които обаче били повредени и не можели нито да се слушат, нито да се гледат. Сред подаръците имало и карамелени бомбони с фъстък.

Радистът разказа, че на тръгване е получил костюм второ качество, който дори не бил негова мярка и риза "Хюго Бос", която се оказала менте. Според моряка във Великобритания можело да се намерят далеч по-качествени фалшификати на маркови дрехи.

Бачълър се оплака, че при задържането му на 23 март, иранците му взели айпода, който струвал 160 лири, а когато си тръгнал му пробутали само боклуци като подарък.

Същевременно сателитният ирански канал "Ал Алам" излъчи кадри, показващи 15-те моряци по време на задържането им в Иран, предаде Франс прес. На кадрите те изглеждат спокойни и отпочинали. Вижда се как двама от тях играят пинг-понг, а други - партия шах. На други кадри се вижда как моряците гледат футболен мач между отборите на "Ливърпул" и "Арсенал", докато похапват ядене с месо.

Според коменатора на телевизията кадрите опровергават твърденията на моряците, че са били подложени на психически тормоз и доказват, че Техеран им е предложил гостоприемството. Британските моряци получиха право да разказват историята си на медиите. От правото освен Бачълър се възползва и единствената жена сред моряците Фей Търни. Пред в. "Сън" тя разказа, че иранските й пазачи я заплашили, че никога повече няма да види детето си.