Един от братята Царнаеви говорил за джихад с майка си
Един от братята Царнаеви говорил за джихад с майка си / снимка: Reuters

В началото на 2011 г. руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) e прехванала разговор между Тамерлан Царнаев, единия от двамата братя чеченци, заподозрени за атентата по време на Бостънския маратон, и майка им, в който те говорят и за джихад. Това съобщиха за АП двама американски представители, пожелали анонимност.

Двамата обсъждали възможността Тамерлан да посети палестинските територии, но той казал на майка си, че не говори тамошния език, твърдят представителите, които разгледали информацията, споделена от Русия със САЩ. Във втори телефонен разговор Зубейдат Царнаева говорила с мъж от Кавказкия регион на Руската федерация, който бил разследван от ФБР. Говорителка на вашингтонския офис на бюрото, където се е водело разследването, отказа коментар.

Представителите уточняват, че в разговорите на майката и сина няма информация, която да намеква за подготвян заговор на територията на САЩ. Според тях обаче те са важни, понеже, ако съдържанието им е станало известно по-рано, ФБР е щяло да предприеме по-щателно разследване на фамилията Царнаеви, предава БТА.

В момента разследващите проучва акаунт на Джохар Царнаев в мрежата Instagram, защото смятат, че там може да има полезни за разследването информации и снимки. В петък те успели да идентифицират хората, с които Джохар Царнаев е позирал миналата година на Таймс Скуеър в Ню Йорк. Снимката била открила в социална мрежа.

Двамата мъже, които са били на нея с атентатора, са били задържани още на 20 април от полицията. Това са гражданите на Казахстан Диас Кадирбаев и Азамат Тажаяков, които са били студенти и са живеели в град Ню Бедфорд в щата Масачузетс. Двамата имали проблеми със студентските визи и сега с тях се занимават имиграционните власти на щата.

Междувременно републиканецът Макъл Маккол, председател на комисията по вътрешната сигурност при Камарата на представителите, изрази увереност по телевизия „Фокс”, че братя Царнаеви се преминали някакво обучение, преди да извършат атаките и че майка им е изиграла „много силна роля” в процеса на радикализирането им.

Бащата Анзор Царнаев, който възнамеряваше да пътува за САЩ, за да погребе сина си Тамерлан и да помогне за защитата на по-малкия Джохар, съобщи днес от неустановено място в Северен Кавказ, че отлага пътуването си, понеже е болен, предадоха АП и Ройтерс.