Джулиан Мур
Джулиан Мур / Gulliver/Getty Images
Актрисата Джулиан Мур получи почетната награда "Кристален глобус" за принос в световното кино на церемонията за откриването на международния филмов фестивал в Карлови Вари, съобщи в. "Дейли мейл".

Джулиан Мур беше заедно със съпруга си режисьора Барт Фройндлих, с чийто филм "След сватбата" беше открит кинофестивалът.

Филмът "Кратки пътища" от 1993 г. донесе световна слава на Джулиан Мур. След това тя се снима в "Атентатори", "Изгубеният свят: Джурасик парк". "Буги нощи", "Краят на аферата", "Далеч от рая" и "Часовете" й донесоха номинации за награда "Оскар". Тя я спечели за играта си във филма "Все още Алис".
 
С ролята в "Карта на звездите" Джулиан Мур спечели наградата за най-добра актриса на кинофестивала в Кан. Същата награда тя има и от Берлинале - за "Часовете".

В основната конкурсна програма на 54-ия кинофестивал в Карлови Вари ще се състезават 12 филма. Те ще претендират за главната награда на филмовия форум "Златен кристален глобус". На кинофестивала ще бъдат представени общо над 180 филма.
 
БТА