Джулиан Асандж плаши с нови документи, ако го убият
Джулиан Асандж плаши с нови документи, ако го убият / снимка: Reuters

В случай на преждевременна смърт или хвърляне в затвора за дълъг срок на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж ще бъдат направени публично достояние всички документи, с които неговата група разполага. Това съобщи самият той в интервю за катарския телевизионен канал Ал Джазира, предаде ДПА.

"Ако ме принудят, ще стигнем до крайност и ще покажем всеки документ, с който разполагаме", предупреди Асандж. Той каза, че 2000 сайта са готови да залеят интернет с информация, ако бъде сметнато за необходимо. В момента тази информация била защитена със строга парола.

В интервюто, част от което бе излъчено за арабския свят, Асандж заяви, че много от арабските лидери поддържали тесни връзки със САЩ и ЦРУ и че няколко арабски страни са създали центрове за изтезания, в които Вашингтон да може да изпраща заподозрени за разпит.

Отделно във Франция най-новите разкрития на WikiLeaks причиниха скандал, тъй като разкриха, че президентът Никола Саркози е получавал в миналото финансова подкрепа от бившия президент на Габон Омар Бонго, съобщава БТА. Разпространените документи показват, че парите са били платени на няколко френски политически партии, като част от тях са били използвани в подкрепа на Саркози.

Елисейският дворец не е коментирал твърдението.