Джордж Буш се срещна с Махмуд Абас
Джордж Буш се срещна с Махмуд Абас / снимка: БГНЕС
Президентът на САЩ Джордж Буш, който се срещна в Белия дом с палестинския президент Махмуд Абас, го увери, че за него създаването на палестинска държава е въпрос от първостепенна важност. Буш заяви също, че е против това бъдещата палестинска държава да е изпъстрена с израелски селища.

По думите на Буш, той иска това да е "жизнена държава, която да не изглежда като швейцарско сирене. Очакваше се, че Абас ще прикани Буш да окаже натиск на израелците да спрат експанзията си и строежа на селища на Западния Бряг и в спорния Източен Ерусалим.

Срещата на Буш с Абас става малко преди предстоящото през май пътуване на американския президент за Израел по повод 60-годишнината на еврейската държава. Израел обяви, че смята да построи стотици нови жилища, въпреки предупрежденията на палестинците, че това ще подкопае мирния процес, подновен миналата година с посредничеството на Буш.

Абас заяви, че работи много упорито, за да реализира идеята на Буш за постигане на мирно споразумение преди края на втория му мандат. Палестинският лидер каза, че твърдо е решен да преодолее пречките пред мирното споразумение. "Не мога да кажа, че пътят към мира е осеян с цветя. Осеян е с препятствия", заяви той.