Джордж Буш пристигна в Рамала
Джордж Буш пристигна в Рамала / снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Джордж Буш пристигна в Рамала за среща с палестинския президент Махмуд Абас. Буш бе посрещнат с държавни почести в силно охранявания правителствен комплекс в града, смятан за столица на палестинската автономна власт. Това е първото посещение на Джордж Буш на Западния бряг, където бяха въведени безпрецедентни мерки за сигурност. Заради гъстата мъгла

Буш пристигна от Ерусалим не с вертолет, както бе предвидено, а с бронирана лимузина. По молба на американската делегация в програмата за посещението не бе включено полагане на венци на гроба на основателя на Организацията за освобождение на Палестина Ясер Арафат, макар че гробът се намира буквално на метри извън територията на правителствения комплекс.

Тази вечер израелският премиер Ехуд Олмерт дава официална вечеря в чест на президента на САЩ. След края на посещението си в Израел и палестинската автономия Буш ще замине за Кувейт, след което ще посети Бахрейн, Обединените Арабски емирства, Саудитска Арабия и Египет. Не се изключва и възможността Буш да посети и Ирак, въпреки че това не е предвидено в официалната програма на близкоизточната му обиколка.