Джордж Буш обяви отмяната на визите за седем държави
Джордж Буш обяви отмяната на визите за седем държави / снимка: БГНЕС

Американският президент Джордж Буш обяви, че гражданите на седем държави - Литва, Латвия, Естония, Унгария, Чехия, Словакия и Южна Корея - ще могат вече да пътуват до САЩ без визи, предаде БТА. До месец тези страни ще бъдат включени в американската програма за безвизови пътувания. Всяка една от тези държави позволява вече на американски граждани да пътуват до тях без визи.

Буш приветства усилията на други страни, сред които и на България, да изпълнят условията за безвизово пътуване до САЩ. Някои американски законодатели се опасяват, че премахването на визите за толкова много страни ще направят САЩ по-достъпни за терористи, отбелязва АП. Всяка една от седемте страни, получили днес безвизов режим, се съгласи да приеме специални мерки, като въвеждане на документи за самоличност с биометрични данни, които да са защитени срещу фалшификация, допълва агенцията.

"В продължение на години лидерите на тези страни ми обясняваха колко потискащ за техните граждани е фактът, че трябва да чакат на опашки, да плащат разходи за визи, за да прекарат отпуска си или да пътуват по работа до САЩ", каза Буш на церемония в Розовата градина на Белия дом, на която официално обяви включването на седемте страни в програмата за безвизови пътувания до САЩ. "Тези близки приятели на САЩ ми казаха, че е нечестно техните народи да преодоляват бюрократични препятствия, които гражданите на други наши съюзници могат да заобиколят. Казах им, че съм съгласен с техните възражения", допълни Буш.

Буш изрази подкрепата си за усилията на България, Кипър, Гърция, Малта, Полша и Румъния да изпълнят изискванията за включване в програмата за безвизови пътувания до САЩ. Досега програмата включваше 27 страни, сред които са повечето държави от Западна Европа. Извън програмата са някои съюзници на САЩ в НАТО и страни, подкрепящи мисиите на Вашингтон в Ирак и Афганистан. Това буди доста горчивина у тях, отбелязва АП.