Джонсън-Сърлийф: Желязната лейди на Либерия
Джонсън-Сърлийф: Желязната лейди на Либерия / снимка: Reuters

Предшествениците й са били роби в Северна Америка, тя стана първата свободно избрана жена президент на африканска държава през 2005 г., а днес Елън Джонсън-Сърлийф получи Нобеловата награда за мир, предаде ДПА.

Джонсън-Сърлийф каза, че наградата е признание за дългогодишната борба на Либерия за справедливост, мир и развитие след жестоката гражданска война, предаде Ройтерс. "Смятам, че ние (Гбоуи и аз) приемаме тази награда от името на либерийския народ и признанието е за либерийския народ", каза тя пред репортери, събрали се пред частната й резиденция в столицата на Либерия Монровия.

72-годишната дама е получила образованието си в Харвард, работила е за ООН, Световната банка, Ситибанк и бе финансов министър на Либерия. Тя си спечели репутация на "Желязна лейди" - жена с воля и самообладание.

Откакто стана президент през 2006 г., Джонсън-Сърлийф допринесе за гарантиране на мира в Либерия, работи за икономическо и социално развитие и затвърди авторитета на жените. През 2010 г. тя прокара закона за Свобода на информацията - първият по рода си в Западна Африка.

Следващата седмица Джонсън-Сърлийф ще участва в избори за втори мандат с платформата, че нейната работа за стабилизиране на Либерия след 14-годишен конфликт все още не е приключила. Избирателната комисия на Либерия съобщи, че изборите ще се състоят, както е планирано, във вторник следващата седмица и връчването на Нобеловата награда по никакъв начин няма да повлияе на произвеждането им.

Макар че е президентката на Либерия е широко уважавана и почитана от международната общност, кампанията на Джонсън-Сърлийф за преизбиране бе посрещната с критики от някои либерийци, които й напомниха за обещанието й през 2005 г. да изкара само един мандат. Други винят администрацията й за липса на прозрачност.

Джонсън-Сърлийф се омъжва на 17 години и има четирима синове. Тя става министър на финансите на 40 години. По онова време страната е управлявана от Уилям Толбърт, представител на омразния американско-либерийски елит - наследниците на освободените роби, които основават Либерия през 19-ти век и продължават да третират местните хора както колониалистите преди тях.

Джонсън-Сърлийф отрича да е една от тях. "Ако е съществувала такава класа, тя бе заличена през последните няколко години от смесени бракове и социална интеграция", често казва тя. При военното управление на Самюъл Доу тя заминава в изгнание в САЩ, следва икономика в Харвард и по-късно работи в Световната банка.

След като Чарлз Тейлър сваля от власт Доу и го измъчва до смърт, избухва гражданска война. През 1996 г. Тейлър се съгласява на временно правителство, оглавявано от жена - Рут Пери, първата жена президент в Африка, която обаче не идва на власт чрез избори.

Джонсън-Сърлийф успява да спечели президентските избори през 2005 г. в балотаж срещу 39-годишния футболен идол Джордж Уеа. Запитана дали Африка е готова за жена президент, тя казва: "Да, Африка е готова за жена президент. Жените имат образованието, характера, компетентността и самообладанието да водят нацията. Рано или късно хората ще разберат, че този свят принадлежи и на двата пола". (БТА)