Борис Джонсън
Борис Джонсън / БГНЕС
Очаква се на 24 декември Борис Джонсън да направи обръщение към нацията, на което да обяви, че е сключил сделка с Европейския съюз, пише The Daily Express. Според изданието на Бъдни вечер днес британският премиер трябва да обяви, че е постигнал споразумение за търговските отношения с блока след Брекзит на 31 декември.

През цялата нощ преговарящите на двете страни са изчиствали последните неразбирателства.

Смята се, че Великобритания и ЕС са постигнали напредък по разрешаването на най-спорните въпроси, включително правата за риболов и мерките за „равни условия“, насочени към предотвратяване на нелоялна конкуренция.

Говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер предполага, че съобщение може да се появи рано в навечерието на Коледа. „Работата ще продължи през цялата нощ“, каза той малко след полунощ.

В четвъртък сутринта Лаура Куенсберг от BBC написа: „Разберах, че е имало четири телефонни разговора между премиера и председателя на ЕК Фон дер Лейен, за да се получи сделка за Брекзит. Един последен за около половин час, който се очаква да доведе до подписването на споразумение след късните нощни спорове за отделни видове риби (не измислям това)“.

По-късно тя добави: „Ако сте будни, очаквайте премиерът да разговаря с шефа на ЕС около 7 часа сутринта във Великобритания с пресконференция, която ще последва около 8 часа“. Пресконференцията обаче все още се очаква.
Агенция "Фокус"