Джонатан Еванс встъпва в длъжност като генерален директор на МИ-5
Джонатан Еванс встъпва в длъжност като генерален директор на МИ-5 / netinfo

Джонатан Еванс, назначен от британското правителство на 7 март за нов генерален директор на британската служба за вътрешно разузнаване МИ-5, днес встъпва официално в длъжност, съобщи ИТАР-ТАСС.

Четиридесет и девет годишният Еванс беше заместник на досегашната генерална директорка на МИ-5 Илайза Манингъм-Бълър. Тя от своя страна прекара четири години на този пост, а в продължение на 33 години работи за МИ-5.

Манингъм-Бълър оповести още през декември миналата година намерението си да се оттегли от поста си. Тогава тя каза, че решение е назряло в нея още след терористичните нападения от 7 юли 2005 г. в лондонската транспортна система.

Манингъм-Бълър беше втората жена начело на МИ-5. В периода 1992 г.- 1995 г. службата се оглавяваше от Стела Римингтън.

Джонатан Еванс служи в МИ-5 от 1980 г. и е специалист в борбата с тероризма. В края на 80-те години и началото на 90-те години на миналия век, той е координирал борбата с терористите от Ирландската републиканска армия. После е взимал пряко участие в планирането и осъществяването на операции за намаляване на заплахата на международния тероризъм и ислямския екстремизъм.

МИ-5 е в процес на увеличаване на състава си до около 3500 служители, с аргумента, че е изправена пред растящата заплаха от тероризъм на британска територия. Сега в службата работят 2800 души.