Джон Маккейн нарече Виктор Орбан неофашистки диктатор
Джон Маккейн нарече Виктор Орбан неофашистки диктатор / Guliver/Getty Images

Унгария реагира остро на изказване на американския сенатор Джон Маккейн, че унгарският премиер Виктор Орбан е неофашистки диктатор, предаде Франс прес.

Маккейн бе неуспешен кандидат на Републиканската партия за президент на САЩ през 2012 г.

Американският шарже д'афер в Будапеща Андрю Гудфренд бе извикан за обяснения в унгарското външно министерство. Джон Маккейн, известен с острия си език, рязко критикува вчера пред Сената избора на холивудската продуцентка Колийн Бел за бъдещ посланик на САЩ в Унгария. "Тази страна е на път да отстъпи своя суверенитет на неофашистки диктатор, който се заиграва с Владимир Путин. И на този човек ще му изпратят за посланик продуцентката на "Дързост и красота!", възмути се Маккейн. Той изброи основните упреци на част от международната общност към Орбан - централизация на властта, овладяване на съдебната система, нападки срещу неправителствени организации, финансирани от чужбина.

Унгарското външно министерство отхвърли тези обвинения като неоснователни и определи изявленията на Маккейн за неприемливи.

"Унгарското правителство смята, че това е неприемливо и твърдо отхвърля коментарите на сенатора Джон Маккейн за унгарския премиер и за отношенията между Унгария и Русия", заяви държавният секретар Левенте Модяр в декларация.

При гласуването на кандидатурата на г-жа Бел за посланик в Унгария вчера Сенатът в крайна сметка й даде зелена светлина с 52 гласа срещу 42 против. Постът на американския посланик в Будапеща е вакантен от 2013 г.

Отношенията между САЩ и Унгария се влошиха през последните месеци, напомня АФП. Американски дипломати смятат, че в Унгария, която е член на НАТО, "негативна еволюция". Шестима унгарци, заподозрени в корупция, сред които шефката на данъчната служба, бяха обявени за нежелани в САЩ.

Източник: БТА