Джон Кери: Предстои многостранна среща за сирийския конфликт
Джон Кери: Предстои многостранна среща за сирийския конфликт / БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че в най-скоро време ще се срещне с представители на властите на Русия, Саудитска Арабия, Турция и Йордания за обсъждане на сирийската криза, предаде ТАСС. Кери, който е на посещение в Испания, заяви това на обща пресконференция с испанския министър на външните работи Хосе Мануел Гарсия-Маргальо.

Москва проучва предложението на Кери за многостранна среща за Сирия, съобщи Ройтерс, цитирайки изявление на източник от руското външно министерство, направено пред ТАСС и Интерфакс.

Обама: Имаме дълбоки разногласия с Русия за Сирия

Кери каза, че САЩ се опитват да избегнат пълно унищожаване на Сирия с всички произтичащи от това последици за региона и допълнителната миграционна вълна, която би предизвикало, предаде Франс прес. "Нивото на имиграцията в Европа е опасно", тъй като на Европа й е трудно да поеме всички тези мигранти.

Държавният секретар отново изрази мнение, че с военната намеса в Сирия Русия всъщност иска да запази на власт президента Башар Асад, а това ще привлече нови джихадисти и ще увеличи броя на бежанците. Възможен е друг път, ако Москва желае да бъде намерено политическо решение и едновременно с това се сражава с Даеш (Ислямска държава).

Путин: Постигнахме внушителни резултати в Сирия, унищожени са стотици терористи

За изблика на насилие в Израел, Кери каза, че и според САЩ, и според Израел не е необходимо международно присъствие на Храмовия хълм в Ерусалим, предаде Асошиейтед прес. Държавният секретар на САЩ отбеляза, че срещу евентуално международно присъствие са не само САЩ и Израел, но и Йордания, която контролира спазването на споразуменията за мюсюлманските светини в Ерусалим.

Франция предложи в ООН да бъдат предприети действия, които да доведат до международно присъствие, за да се гарантира статуквото на Храмовия хълм, който евреите имат право да посещават, но не и да се молят там.

Това е първото официално посещение на Кери в Испания. То трябваше да се състои в края на май, но бе отложено, тъй като държавният секретар падна, карайки колело, и си счупи крака.

Източник: БТА