Новак Джокович е шампион на Аустрелиън Оупън за рекорден седми път! Сърбинът постигна това, унищожавайки във финалния сблъсък най-големия съперник в своята кариера Рафаел Надал, давайки му общо само 8 гейма в целия двубой - 6:3, 6:2, 6:3 за едва 2 часа и 6 минути!
 

Gulliver/Getty Images


В хода на турнира двамата демонстрираха убийствена форма, а Надал дори не бе загубил нито един сет, пише Gong.bg.

Заради всичко това, а и заради рекордният им 6-часов финал там през 2012-а, всички очакваха поредната гладиаторска битка в мач №53 от най-дългото съперничество в историята на тениса. На "Род Лейвър Арина" обаче такъв нямаше, защото разликата между №1 и №2 в света изглеждаше по-голяма от всякога.
 

Gulliver/Getty Images


Джокович наложи своята воля и с много по-агресивна и лишена от грешки игра напълно надигра Матадора, който според мнозина играеше най-добрия си тенис на хард.

Четете още на Gong.bg: Джокович направи шоу за журналистите, предизвика бурен смях

Gulliver/Getty Images


По този начин сърбинът изпревари Роджър Федерер и Рой Емерсън и със седем титли от Мелбърн е еднолично под №1 по този показател. Именно там през 2008 г. той спечели и първия си трофей от "големите четири". Тази сега е под №15 за него и в това отношение той вече е еднолично трети във вечната класация. Досега делеше тази позиция с Пийт Сампрас, който остава четвърти с 14.
 

Gulliver/Getty Images


Надал пък запазва пасива си от три титли спрямо лидера Федерер - 17 при 20 за Маестрото. С този успех Джокович вече води с 28:25 победи в съперничеството между двамата. Това бе и негова осма поредна победа на хард като в тази серия е спечелил 17 последователни сета.
 
С победата сърбинът ще увеличи още повече аванса си пред Надал в ранглистата и скъсява само на две титли пасива си спрямо него по отношение на трофеи в Големия шлем.
 

Gulliver/Getty Images


Джокович постигна това с феноменален тенис в хода на целия турнир и най-вече във финала, в който постигна 34 печеливши удара и направи едва 9 непредизвикани грешки. Едва в края на третия сет Надал стигна до единствената си точка за пробив, а 28-те непредизвикани грешки бяха твърде много и помогнаха за петте пробива на Джокович в хода на двубоя.
 
За родения в Белград тенисист това е трета поредна титла от Големия шлем и съответно 21-а последователна победа от загубата от Марко Чекинато на Ролан Гарос насам.
 
Подробности за финала четете на Gong.bg
gong.bg