Джо Байдън предизвика иронични коментари сред републиканците след свое изказване
Джо Байдън предизвика иронични коментари сред републиканците след свое изказване / снимка: Reuters

Американският вицепрезидент Джо Байдън предизвика смут и иронични забележки, след като в емоционална реч на предизборен митинг в Северна Каролина заяви, че средната класа в САЩ е била погребана през последните четири години, предаде Ройтерс.

Републиканците незабавно използваха "смайващото признание" като доказателство, че политиката на Обама се е отразила зле на икономиката - ден преди Обама и републиканският му съперник за Белия дом Мит Ромни да се срещнат на първия си телевизионен дебат.

"Как може да оправдават увеличаването на данъците за средната класа, която беше разорена през последните четири години?", извикал разпалено Байдън, говорейки по една от любимите си теми, отбелязва Франс прес.

В условията на предизборна кампания, когато всеки лагер следи под лупа действията, жестовете и изказванията на съперника и се възползва максимално от евентуални гафове, реакцията на републиканците не закъсня.

"Съгласен съм с Байдън, че през последните четири години средната класа беше погребана, поради което се нуждаем от промяна през ноември" - появи се изказване в Туитър в официалния акаунт на Мит Ромни. "Вицепрезидентът призна нещо, което американците вече знаят - че през последните четири години при управлението на президента Обама заради неуспешната му политика средната класа беше разорена", заяви говорителката на Републиканската партия Александра Франчески.

Иронизирайки Байдън, тя пита знае ли вицепрезидентът, че се предполага той да води кампания в полза на президента Обама, а не в негова вреда, предава БТА. "При всички положения сме съгласни, Джо", заяви тя.

Словоохотливостта на Байдън на моменти му изиграва лоша шега. Няколко часа след скандалното изказване той като че ли се поправи. "Средната класа беше погребана от политиката, поддържана от Ромни и Пол Райън (кандидатът за вицепрезидент на републиканците)", каза той.

Предизборният щаб на Обама и Байдън на свой ред обвини републиканския лагер в поредна отчаяна и неадекватна атака.

"Вицепрезидентът говори за това от началото на годината и повтаря изявленията си и днес: средната класа понесе много тежки удари заради политиката на президента Буш, която срина икономиката ни", заяви говорителката на кампанията на демократите Лиз Смит.

Гласуването за Мит Ромни и Пол Райън представлява връщане към тази провалила се политика. С разкритите над пет милиона работни места в частния сектор от 2010 г. насам вицепрезидентът Байдън и президентът Обама ще продължат да помагат на средната класа да се съвземе и да тласне страната напред, добави тя.