/ БГНЕС
Президентът на САЩ Джо Байдън и британският премиер Риши Сунак подписаха нова "Атлантическа декларация" за укрепване на двустранното икономическо партньорство, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Посрещайки британския премиер, президентът на САЩ по погрешка се обърна към него с "Г-н Президент", съобщи ДПА. След това 80-годишният Байдън, който обяви, че ще се бори за преизбиране догодина, бързо се поправи, като дори се пошегува, че е повишил своя гост. "Е, г-н Президент, г-н Президент, току-що ви повиших. Г-н Министър-председател, страхотно е пак да се видим", каза Байдън на 43-годишния Сунак.

Британският премиер, изглежда, се засмя на грешката, която не е първа за американския президент в последно време, отбелязва ДПА. Сунак, който зае поста през октомври, бе в Белия дом за първи път. След това американският президент припомни, че се е срещнал няколко пъти с британския премиер през последните месеци - в Сан Диего, Белфаст и Хирошима. "И сега ще решим всички проблеми на света в следващите 20 минути", добави Байдън, отново в шеговит тон.

Лидерите на двете страни близки съюзници се срещнаха в Белия дом във Вашингтон. Подписаната от тях декларация предвижда засилване на сътрудничеството между Съединените щати и Обединеното кралство с цел справяне с най-големите икономически предизвикателства.

Съгласно плана Вашингтон и Лондон ще укрепят своите вериги за доставки и ще разработват технологии на бъдещето, съобщиха от канцеларията на Сунак, цитирана от Ройтерс. САЩ и Великобритания също така договориха ново партньорство в областта на използването на атомната енергия за цивилни цели. Освен това всяка от двете страни ще инвестира в индустрията на другата.

Новото икономическо партньорство между Съединените щати и Обединеното кралство има за цел да отговори на големите геополитически предизвикателства на нашето време, най-вече на амбициите на Китай, отбелязва Франс прес. Особен акцент е поставен върху сътрудничеството в отбранителната промишленост и снабдяването с метали, необходими за енергийния преход.

Британският премиер обяви, че с американския президент са се договорили още да работят заедно за безопасността на изкуствения интелект (ИИ), предаде още Ройтерс.

"Обединеното кралство очаква с нетърпение да бъде домакин на първата световна среща на върха за безопасността на ИИ по-късно тази година, за да можем да се възползваме от необикновените възможности на тази нова технологична ера, и да го направим с увереност", каза Сунак.

Байдън от своя страна даде да се разбере, че Украйна ще получава "необходимите средства" за своята отбрана "колкото е необходимо", съобщи Франс прес.
Николай Станоев/БТА