/ БГНЕС
Бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън печели най-много делегати след така наречения супервторник в първичните избори за президентската номинация на Демократическата партия, предаде Асошиейтед прес.

Собствено преброяване на Асошиейтед прес показва, че вече е ясно чии ще бъдат 92 процента от общо 1344-те делегати, за които се съревноваваха претендентите във вторник. Байдън има внушителна преднина, която сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс не може да навакса, въпреки че официалното преброяване на гласовете от произведените в 14 щата първични избори не е завършило.

Елизабет Уорън се отказва от надпреварата за Белия дом

Бившият вицепрезидент спечели в 10 щата, а съперникът му спечели в 4. Според АП Байдън печели поне 610 делегатски места от надпреварата във вторник, а Сандърс поне 513. Остават още 102 делегатски места за разпределяне.

Повечето от делегатските места, които все още не са разпределени, са от Калифорния, Колорадо и Юта. Макар и обаче Сандърс да спечели и в трите щата, той вече получи най-голямата част от делегатите там.

Майкъл Блумбърг се оттегли от надпреварата за президентския пост на САЩ

Толкова много делегатски места остават неразпределени, защото все още не се знае дали в Калифорния бившият кмет на Ню Йорк Майк Блумбърг ще успее да мине прага от 15% от гласовете, което би му дало значителен брой делегати от този щат. Но независимо от това дали ще Блумбърг ще мине прага или не, Сандърс пак няма да може да навакса изоставането от Байдън, защото голяма част от оставащите делегатски места ще отидат при бившия вицепрезидент.
 


В сряда Блумбърг се отказа от президентската надпревара.

Общо Байдън разполага с 664 делегати, а Сандърс с 573.

През следващите две седмици предстоят първични избори в още десет щата, което ще бъде ключов етап от надпреварата.

Делегатите са нужни, защото мнозинството от тях ще излъчи президентската номинация на демократите на конгреса на партията през юли.

Самият Байдън съобщи, че за пет дни кампанията му е събрала около 22 милиона долара след победите му на първичните избори в супервторника, предаде Ройтерс. Той определи това като знак, че кампанията му предизвиква ентусиазъм.
БТА