Джо Байдън обеща помощ на Киев в разследването
Джо Байдън обеща помощ на Киев в разследването / снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама се е обадил на холандския президент Марк Рюте, за да изрази съболезнования за загиналите холандски граждани в свалянето на малайзийския самолет.

Обама е уверил Рюте,че Вашингтон е готов да подкрепи искане за бързо и безпрепятствено разследване на катастрофата, в която загинаха всички пътници и целият екипаж на Боинга 977 - общо 298 души. 154 от загиналите са холандци, националността на около 40 пътници още не потвърдена.

Обама и Рюте са единодушни по въпроса, че трябва да се осигури незабавно достъп до мястото на катастрофата на международни следователи, за да се улесни събирането на тленните останки на загиналите и да се извърши подробно разследване на случилото се.

Американският вицепрезидент Джо Байдън каза, че САЩ ще пратят екип от специалисти, който да помогне да се установи как е бил свален самолетът. Байдън е разговарял по телефона с украинския президент Петро Порошенко и е обещал САЩ да помогнат в разследването, предаде АП.

Байдън каза, че разбиването на малайзийския самолет в Украйна не е било „нещастен случай”, че самолетът е бил „свален във въздуха”, че положението е много сериозно и има много въпроси, които трябва да получат отговори, предаде Ройтерс.

Американското разузнаване смята, че самолетът е свален с ракета земя-въздух, но администрацията на САЩ все още не може да потвърди кой е нанесъл удара, каза за агенцията анонимен американски държавен служител, цитиран от АП.

Изстрелването на ракетата било забелязано с радар малко преди самолетът да се разбие, съобщават американски медии, но не уточняват откъде е била изстреляна ракетата, предаде ИТАР-ТАСС.

Киев обвини за свалянето на самолета сепаратистите, които воюват за обединяване на източната част от Украйна с Русия и които са използвали ракета земя-въздух SA-11 от съветско време, отбелязва БТА. Лидерите на отцепниците отричат това да е тяхно дело и казват, че самолетът е бил свален от украинските ВВС.

Вашингтон призова към незабавно спиране на огъня в Украйна

САЩ призоваха към незабавно спиране на огъня в Украйна, за да може да се разследват обстоятелствата около катастрофата на малайзийския самолет в Източна Украйна, предаде АФП. Говорителя на Белия дом Джош Ърнест всички страни в конфликта - Русия, сепаратистите и Украйна - да спрат огъня, за да позволят на международните следователи безопасен достъп до мястото, където вчера се разби боингът.

Много световни лидери поискаха международно независимо разследване на случая. Донецките „опълченци” обещаха да осигурят достъп до мястото на катастрофата и на представители на Киев, и на наблюдатели на ОССЕ. Това се казва в съобщение на тристранната контактна група, в която влизат ОССЕ, Русия и Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

Представители на самопровъзгласилата се Донецка народна република са изразили готовност преди всичко да „изолират мястото на катастрофата и да осигурят достъпа на местните власти, за да започне подготовката за извличане на телата”. Те са обещали да осигурят достъп и на украинска комисия, която ще разследва обстоятелствата на катастрофата, в която ще влязат и международни експерти.