/ Gulliver/Getty Images
Най-вероятният кандидат на Демократическата партия за президентските избори в САЩ, Джо Байдън избра сенатора Камала Харис от Калифорния за свой претендент за поста вицепрезидент, цитира ТАСС негово съобщение в Twitter във вторник.

„Имам честта да съобщя, че избрах Камала Харис за свой партньор в надпреварата, безстрашен защитник на обикновения народ и един от най-известните държавни служители“, казва в съобщението Байдън.

Той припомни, че Харис е работила в тясно сътрудничество със сина му Бо, когато е била генерален прокурор на Калифорния. "Гледах ги как се борят с големите банки, подобряват положението на работещите, защитават жените и децата от потисничество. Тогава се гордеех и сега съм горд, че тя ми е партньор в тази кампания", каза Байдън.

Преди това Харис беше съперник на Байдън за президентската номинация на демократите. През декември 2019 г. тя обяви оттеглянето си от надпреварата. По-късно излезе в подкрепа на Байдън. Харис многократно нарича себе си „единствената черна“ сред участниците в борбата. Майка й е от Индия, а баща й идва в САЩ от Ямайка.

Байдън, който беше вицепрезидент в администрацията на Барак Обама, обяви, че възнамерява да номинира жена за поста. Той обясни, че не става въпрос само за представителите на бялото население на САЩ.

Харис по време на участието си в предизборната надпревара, както и след оттеглянето си от нея, многократно критикува Русия и я нарича „противник на Съединените щати“. През юли 2019 г. Харис заяви, че хакерите, за които се твърди, че са свързани с Русия, разпространяват невярна информация за това в Интернет. Тя не представи никакви доказателства.

През юни 2019 г. Харис изтъкна, че действащият американски президент Доналд Тръмп се доверява на руския президент Владимир Путин повече от американските разузнавателни служби за предполагаемата намеса на Русия в изборните процеси в САЩ. Москва многократно отхвърля заключения относно опитите за влияние върху хода на американските избори.

Харис остро критикува Тръмп за това, че не е изключил възможността да отиде в Русия, за да отпразнува 75-годишнината от победата над нацистка Германия.
На уебсайта на Харис, в раздела, разясняващ възгледите й по външнополитическите въпроси по време на борбата за президентска номинация, обърна много внимание на Русия. Както бе отбелязано, сенаторът призовава САЩ да се координират с партньори в борбата срещу кибер атаките от Русия. „Да обърнем гръб на света не е опция, САЩ и нашите съюзници са изправени пред реални заплахи за сигурността - от руската агресия до международния тероризъм - ние трябва ясно да ги виждаме, решително и активно да им противодействаме“,се подчертава в сайта.

Байдън, който беше вицепрезидент в администрацията на Барак Обама, обяви, че възнамерява да номинира жена за поста. Той обясни, че не става въпрос само за представителите на бялото население на САЩ.

Джонатан Сандърс, професор в щата Ню Йорк в Стони Брук, политолог, казаха в интервю за ТАСС през юни, че масовите демонстрации в САЩ в защита правата на цветнокожото население увеличават шансовете на Харис да се кандидатира за вицепрезидент.

Сред евентуалните кандидатки за поста вицепрезидент на Байдън основните американски медии виждаха сенаторът Елизабет Уорън от Масачузетс и бившата постоянна представителка на ООН Сюзън Райс.

Националният конгрес на Демократическата партия на Съединените щати, на който Байдън ще бъде посочен като кандидат за най-високата държавна длъжност, ще се проведе на 17-20 август в Милуоки (Уисконсин).

Както Националният комитет на Демократическата партия на САЩ каза по-рано, поради пандемията на новия коронавирус, конгресът ще се проведе без лично участие на Байдън, насрочените речи ще се провеждат дистанционно.

59-те президентски избори са насрочени за 3 ноември. Кандидатът на републиканците за тях ще бъде настоящият американски лидер Доналд Тръмп. 
БГНЕС