Джихадистите от Ислямска държава превзеха 40% от Кобане
Джихадистите от Ислямска държава превзеха 40% от Кобане / БГНЕС

Джихадистите от групировката "Ислямска държава" са превзели вече най-малко 40 процента от сирийския кюрдски град край границата с Турция Кобане, предаде Ройтерс, като се позова на активисти.

Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП) съобщи, че ислямистите контролират почти напълно административния район, където са базирани местните власти. Джихадистите са превзели централата на кюрдските сили за самоотбрана, допълни СЦНЧП, цитиран от Франс прес.

"Ислямска държава" прехвърли бойци към Кобане в опит да отреже достъпа до турската граница, заяви за ДПА по телефона местен жител. Джихадистите, които вече са обкръжили града от три страни, също така са засилили обстрела срещу близкия граничен пункт и се опитват с всички сили да го превземат. Тази нощ САЩ са нанесли още три въздушни удара срещу техни позиции около Кобане, допълва ДПА.

Над 12 000 души може да бъдат убити, ако екстремистите от "Ислямска държава" превземат Кобане и се придвижат към турската граница, предупреди специалният пратеник на генералния секретар на ООН за Сирия Стафан де Мистура, като добави, че при това положение групировката ще започне да контролира 400 км от сирийско-турската граница.

По думите му понастоящем в града, обсаден от екстремистите през последните три седмици, където се водят яростни улични боеве, са останали между 500 и 7000 цивилни, предимно старци. Още между 10 000 до 13 000 души са избягали и се намират между града и турската граница, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Де Мистура призова Турция да позволи на доброволци да влязат в Сирия, за да не допуснат бойци на "Ислямска държава" да извършат клане в града. "Всеки трябва да направи всичко по силите си, за да не допусне клане в Кобане. Надявам се, че няма да видим как биват обезглавявани хора", заяви той.

Източник: БТА