Джихадисти се изтеглят от Кобане след въздушните удари
Джихадисти се изтеглят от Кобане след въздушните удари / снимка: БГНЕС

Джихадистите от групировката "Ислямска държава", които се опитват да превземат кюрдския град Кобане в Северна Сирия, се изтеглиха от някои квартали в резултат на въздушните удари на международната коалиция, ръководена от САЩ. Това съобщи днес неправителствената организация Сирийски център за наблюдение на правата на човека, цитирана от Франс прес.

Според директора на организацията Рами Абдел Рахман бойците на ИД са били принудени да се изтеглят от някои квартали в източната част на града и в югозападната периферия.

Международната коалиция за борба срещу групировката "Ислямска държава" (ИД) вчера и днес е нанесла шест въздушни удара в близост до обсадения от джихадистите сирийски град Кобане, се казва в изявление на американската армия, цитирано от Франс прес и Ройтерс.

Унищожени са един бронетранспортьор и друга бронирана техника, както и артилерия на екстремистите.

Общо девет удара са били нанесени на сирийска територия от САЩ и Обединените арабски емирства с изтребители, бомбардировачи и безпилотни самолети. Шест от ударите са нанесени в близост до кюрдския град Кобане при границата с Турция, обяви американското Централно командване, което отговаря за Близкия изток и Централна Азия.

В Ирак САЩ, Великобритания и Холандия са нанесли пет удара срещу ИД в района на Фалуджа и в планините Синджар. Ударите в Ирак започнаха на 8 август, а в Сирия на 23 септември.

Източник: БТА