/ Снимка: Дарик, архив
Съд в Париж осъди джихадист на 30 г. затвор за извършеното от него през февруари 2015 г. нападение с нож срещу трима войници, охраняващи еврейски център в Ница, съобщи БГНЕС.

Муса Кулибали, сега на 35 г., извърши нападението си само седмици след убийството на 12 души в офисите на вестник „Шарли Ебдо“ в Париж, което сложи началото на вълна от нападения, извършени в името на ИДИЛ и други джихадистки групи.

Серийният изнасилвач и педофил получи 33 доживотни присъди

При обявяване на своето решение съдиите отбелязаха, че Кулибали е показал „малко или никакво съжаление“ за нападението, при което двама войници са ранени преди трети да събори Кулибали на земята.

Те намериха за „почти фанатична“ решимостта му да прилага призиви на ИДИЛ към френските граждани да извършат терористични атаки в страната си.

Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си като я е упоил с алкохол и дрога

Атентатът предизвика критики към усилията на правителството за сигурност след клането в „Шарли Ебдо“, доколкото Кулибали е бил добре известен на полицията.

Няколко седмици по-рано френските разузнавателни служби бяха уведомени, че той се опитва да влезе в Турция - ключов етап по пътя на джихадистите, които искат да се бият в Сирия - и помолиха страната да го експулсира.