Лидерът на британската Лейбъристка партия Джереми Корбин
Лидерът на британската Лейбъристка партия Джереми Корбин / БГНЕС, архив
Плановете на британския премиер да преговаря с ЕС относно условията на новата сделка за Брекзит трябва да бъдат поставени на всеобщо гласуване, заяви британският лидер на опозицията Джеръми Корбин.
 


"Премиерът декларира, че има стратегия, но не ни казва от какво се състои. Той дори не може да каже на Европейския съюз за това. Всъщност той (министър-председателят) няма нищо. Ако има план, тогава той трябва да го представи на хората - на референдум или по време на общи избори ", каза Корбин в своя реч в парламента, след като Джонсън постави въпроса за предсрочните парламентарни избори на 15 октомври в Камарата на общините.

Британските депутати спряха „твърд“ Брекзит, поне засега (ВИДЕО)

В края на август Джонсън покани лидерите на ЕС да изменят текста на споразумението - основното искане е за премахване на т.нар. предпазен механизъм за границата с Ирландия. Това обаче получи хладен отговор от страна на Брюксел.

Германският канцлер Ангела Меркел даде на Великобритания 30 дни, за да подготви нови предложения за Брекзит. Оттогава, въпреки продължаващите изявления на Джонсън, че "преговорите с Брюксел продължават", не са представени доказателства, че правителството е разработило конкретни предложения.

Предстои гласуване в Горната камара на лордовете относно приетата от Камарата на общините законова поправка, която ще позволи блокирането на сценария с излизането на Великобритания от Евросъюза без споразумение, т.нар. "твърд" Брекзит.
 
 
БГНЕС