Джейн Гудол
Джейн Гудол / Istock
Тя навърши 90 години, но няма никакви намерения да се спира. "Как бих могла?", пита Джейн Гудол съвсем сериозно. Тя е наясно, че има мисия, която възнамерява да следва докрай, пише Deutsche Welle.

Гудол е вероятно най-известната изследователка на шимпанзета в света, а нейното желание е да подобри защитата на животните, природата и околната среда. Тя е посланичка на проект, който предвижда засаждането на един трилион дървета, противничка е на отглеждането на птици в клетки и се обявява за консумацията на по-малко месо. Но на първо място в живота ѝ е защитата на шимпанзетата.

25 години живот сред шимпанзета

Тя живее в продължение на 25 години с диви шимпанзета, чието поведение изследва. Всичко започва в Танзания през 1960 година, в днешния национален парк "Гомбе". Както разказва Гудол пред BBC, необходимо е време, за да спечелиш доверието на шимпанзетата. В началото те постоянно бягали от нея, но постепенно разбрали, че тя не е заплаха. Гудол сядала наблизо, винаги носела дрехи в едни и същи цветове и се правела, че шимпанзетата изобщо не я интересуват, разказва изследователката. И очевидно така ги е накарала да спрат да се страхуват от нея.

От дете тя се интересувала от животните - не можела все още да ходи, когато носела вкъщи червеи, очевидно впечатлена от факта, че могат да се придвижват без крака. На четиригодишна възраст влязла в кокошарника и не се появявала в продължение на часове. В крайна сметка родителите ѝ извикали полицията, защото не можели да намерят дъщеря си, разказва АРД.

Тарзан се жени за грешната Джейн

Още тогава Джейн имала мисия - искала да разбере откъде идват яйцата. А няколко години по-късно настъпил и определящият момент в нейния живот - когато била на десет години, прочела книгата "Тарзан от маймуните". "Страстно се влюбих в този великолепен крал на джунглата", спомня си Гудол. "А какво направи той? Ожени се за грешната Джейн!"

Любовта към Тарзан в един момент изстудява, но Джейн Гудол няма никакво съмнение - тя иска да отиде в Африка и да наблюдава големите животни. Мнозина ѝ се подигравали заради това, но не и майка ѝ, която я подкрепила и окуражила. Така на 26 години Гудол вече е в Танзания и започва да следва мечтата на живота си. Днес е смятана за един от водещите експерти по приматите в световен мащаб, макар никога да не е учила в университет.

Преди да замине за Африка, посещавала курсове за секретарка. Но наблюденията ѝ върху шимпанзетата били толкова познавателни, че университетът в Кеймбридж прави едно от изключително редките си изключения и през 1962 допуска Гудол да се дипломира и без следване. А на нея ѝ се налага в продължение на години да се сблъсква с критики - като например, че подходът ѝ не бил достатъчно научен, щом давала имена на шимпанзетата.

Тя не може да бездейства

В средата на 1970-те години Гудол е в Париж. Току-що разведена и изпаднала в криза, тя за първи път посещава катедралата "Нотр Дам". Чува да свирят на органа Токата и фуга в ре минор от Бах и в този момент усеща вътрешния призив да действа, както споделя. През 1977-година основава Института "Джейн Гудол" за защита на приматите и обитаваните от тях райони. През 1991 година създава младежката организация "Roots&Shoots", за да привлече вниманието на децата към темата за защитата на природата и околната среда.

Животът ѝ е дълъг и успешен. Тя е доктор и има благородническа титла, получила е много отличия и почести. За живота ѝ разказват различни книги и филми, от 2022 година е създадена и нейна кукла Барби. Има всичко - но не и успокоение, за него няма време. Има да се върши още толкова много.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на ден
Deutsche Welle