Джеймс Клапър: Ислямска държава внедрява спящи клетки в Европа
Джеймс Клапър: Ислямска държава внедрява спящи клетки в Европа / БГНЕС

Отворените граници позволяват на групировката "Ислямска държава" (ИД) да внедрява свои "спящи клетки" в Европа, предупреди директорът на националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър, цитиран от британския в. "Дейли телеграф".

Има данни, че фанатици от ИД в Германия, Италия и Великобритания планират нападения, подобни на тези в Брюксел и Париж, съобщи Клапър, който вижда "конфликт" между свободното движение на хора и нуждите на националната сигурност. "Така че тече процес на балансиране", подчерта той.

Ислямска държава обучила 400 бойци за смъртоносни атаки в Европа

Предупреждението на шефа на националното разузнаване на САЩ напомня на изявлението на Андрю Паркър, директор на британското контраразузнаване МИ-5, отбелязва "Дейли телеграф". През октомври той заяви, че "Ислямска държава" се подготвя за извършването на атентати с множество жертви във Великобритания.

Клапър обаче е най-високопоставеният западен представител, признал публично влиянието на "Ислямска държава" в Европа, подчертава британското издание.

Екстремистка суперклетка стои зад атентатите в Париж и Брюксел

През месеците след нападенията в Париж и Брюксел е започнала да се оформя груба представа за присъствието на екстремисти от ИД в Европа, която сочи, че Германия и Великобритания са изложени на особено голям риск, отбелязва "Дейли телеграф". Общо над 800 души от тези две страни са отишли в Ирак и Сирия, за да се присъединят към "Ислямска държава". Половината от заминалите британци вече са се върнали и се смята, че един от всеки пет от тях е високорисков. Седем големи терористични заговора са били предотвратени във Великобритания само през последните 18 месеца, посочва "Дейли телеграф".

Квартал Моленбек - развъдник на джихадисти за ужас на жителите му

Екстремистите са не само фанатични, но и "внимават много за оперативната си сигурност", заяви още Джеймс Клапър. "Те са се възползвали до известна степен от миграционната криза в Европа - нещо, за което страните все повече си дават сметка", отбеляза ръководителят на американското национално разузнаване. Той подчерта, че е необходимо засилване на обмена на разузнавателна информация между европейските държави.

Призивът на Клапър повтаря думите на президента на САЩ Барак Обама, който заяви, че "ако наистина ценим свободата си, сме длъжни да обменяме информация и разузнавателни данни в Европа, както и между Европа и САЩ, за да попречим на терористи да пътуват, да пресичат граници и да убиват хора", припомня "Дейли телеграф".

Източник: БТА