/ Gulliver/Getty Images
Главният изпълнителен директор на Амазон (Amazon) Джеф Безос планира да похарчи 10-те милиарда долара, инвестирани в специален фонд за защита на околната среда, до 2030 година, предаде Асошиейтед прес.

Откакто Безос обяви създаването на фонда през февруари 2020 година, имаше малко информация за това как той ще бъде използван за борба с климатичните промени.

За главен изпълнителен директор на структурата снощи бе посочен Андрю Стиър, който в поредица туитове съобщи по-подробна информация за планираната дейност на фонда. Това включва намерението на Безос да изхарчи всички средства във фонда до 2030 година, което ще означава над 1 млрд. долара годишно.

Джеф Безос отново на върха: Измести Илон Мъск и пак е най-богатият човек на света

Фондът ще инвестира в наука, неправителствени организации, активизъм и в частния сектор, за да подпомогне напредъка в новите технологии, инвестициите, промените в политиката и поведението, посочи Стиър.

Безос, който миналия месец обяви планове да се оттегли от поста начело на Амазон, за да се съсредоточи върху филантропската си дейност и научните си интереси, подчертава десетилетията опит на Стиър в науката за околната среда и климата и опита му като ръководител на Института за световни ресурси.
БТА