Дъщерята на Елцин признава, че баща й е имал проблем с алкохола
Дъщерята на Елцин признава, че баща й е имал проблем с алкохола / снимка: БГНЕС

Една от дъщерите на бившия руски президент Борис Елцин за пръв път говори за проблемите на баща си с пиенето. В първото си интервю, дадено за чужда медия - за британския "Сънди таймс", Татяна Юмашева обяснява, че баща й е пиел, защото е бил подложен на голяма напрежение като лидер на страна, преживяваща исторически промени.

Юмашева е по-малката дъщеря на Елцин. Четири години тя работи като един от най-близките му съветници. Пред британския вестник тя казва, че пиенето е било "предпазната клапа" на Елцин, но подчертава, че не е честно той да бъде представян като пияница, както става на Запад, защото това не е вярно.

"Имаше проблем с алкохола, но мисля, че когато баща ми пиеше много, това се дължеше на огромния стрес, на който бе подложен", казва дъщерята на бившия руски ръководител, цитирана от БТА. Няма друга страна, която за толкова кратко време да е преживяла толкова бурни промени като Русия по времето на Елцин, добавя тя. Мнозина на Запад имат карикатурна представа за Елцин като за невероятен човек, за когото пиенето е било начин на живот, но това не е вярно, изтъква Юмашева. Тя смята, че е неприемливо, предубедено и несправедливо да се гледа на президенстването на баща й през тази ограничена призма. Делото му трябва да се оценява в своята цялост. Той бе лидер на голяма страна, който направи толкова много за нея, казва Юмашева, цитирана от БТА.

Тя се включва в екипа на Елцин през 1996 г., за да му помогне да спечели втория си президентски мандат и е най-довереният му съветник до оттеглянето му четири години по-късно, когато Елцин избира за свой наследник Владимир Путин, пише "Сънди таймс". Вестникът отбелязва, че дъщерята на Елцин и Валентин Юмашев, за когото тя се жени по-късно, са изиграли важна роля за издигането на Путин на власт.

Юмашева не общува много с медиите и след оставката на баща си не се занимава с политика, но неотдавна тя наруши десетгодишното си мълчание, като откри свой блог, който бързо се превърна в един от най-четените в руското интернет пространство. И тя, и съпругът й продължават да имат изключително добри връзки с московския бизнес и политически елит, пише "Сънди таймс". Близки са и с Роман Абрамович, а дъщерята на Юмашев от първия му брак е женена за Олег Дерипаска.