/ iStock/Getty Images
Страните от Г7 решително поддържат необходимостта от регулиране на цифровите валути.

Това стана ясно от разпространено днес заявление на Министерството на финансите на САЩ след края на видеоконференцията на министрите на финансите и на ръководителите на централните банки на седемте икономически най-развити държави. В нея участваха представители на Европейската комисия и ръководителите на Международния валутен фонд и на Световната банка.

Обсъдени са текущите мерки за реакция при променящата се обстановка с криптоактивите и другите цифрови валути, както и работата на националните власти по предотвратяване на тяхното ползване с престъпна цел и за финансиране на незаконни дейности.

Световната банка задели 12 млрд. долара за ваксина и лекарства срещу COVID-19

Г7 подкрепя решително необходимостта от регулиране на цфровите валути, се подчертава в съобщението. Една от основните теми в обсъждането е била борбата с разпространението на коронавируса.

Министерствата на финансите и централните банки на Г7 поддържат регулярни контакти и продължават да координират своевременно и ефективно своите действия в отговор на пандемията.

През тази година са проведени 12 консултации във връзка с пандемията и възстановяването на световната икономика, се казва още в документа. Разпространението на коронавируса и предприетите от правителствата различни спешни мерки доведоха до международна икономическа криза.

Според прогнозите на МВФ, тази година спадът на световната икономика ще достигне почти 4,4 %, като се очаква тя да се възстанови и да нарасне с 5,2 % през следващата година. 
БГНЕС