Държавите от Централна Европа са готови да влязат в Шенгенската зона
Държавите от Централна Европа са готови да влязат в Шенгенската зона / netinfo

Държавите от Централна Европа са изпълнили условията, за да влязат в Шенгенското пространство на 21 декември тази година. Това твърдят посланиците в Брюксел на държавите членки на ЕС в доклад, цитиран от Франс прес.

"Държавите от Централна Европа, приети в ЕС през 2004 г., са изпълнили предварителните условия за премахването по вътрешните граници на граничните проверки от 21 декември 2007 г. по суша и море и от 30 март 2008 г. по въздух", се казва в доклада на посланиците на страните членки на ЕС в Брюксел.

Документът ще бъде одобрен от външните министри на държавите членки на ЕС на 8 ноември в Брюксел, посочва БТА. Решението за премахването на проверките по вътрешните граници за тези държави обаче ще бъде взето официално в началото на декември след становище на Европейския парламент.

В доклада на посланиците се отбелязва, че трите балтийски държави - Литва, Латвия и Естония, както и Чехия, Полша, Словакия, Словения, Унгария и Малта прилагат по задоволителен начин изискванията на ЕС, за да станат част от Шенгенската зона, която сега включва 15 държави /първоначалните 15 еврочленки, но без Великобритания и Ирландия и плюс Норвегия и Исландия/. Първото изпълнено условие е, че държавите от Централна Европа от 1 септември тази година са част от системата на Шенгенската зона за обмен на информацията за издирвани хора, предмети и откраднати коли.

Второто изпълнено условие е оценка на сигурността на външните граници на тези държави, направена от експерти на ЕС.

Специални похвали посланиците на държавите членки в Брюксел отправят в доклада си към Словакия, която е извършила забележителен напредък в областта на охраната на външната еврограница с Украйна. Критики са отправени към Естония заради намаляването на служителите в естонската гранична полиция.