Дьо Вилпен: Евентуален военен удар срещу Иран би имал непредвидими последици
Дьо Вилпен: Евентуален военен удар срещу Иран би имал непредвидими последици / netinfo

Евентуален военен удар срещу Иран би имал непредвидими последици, заяви френският премиер Доминик дьо Вилпен, цитиран от Франс прес.

"Нека бъдем ясни. За Франция военният удар не е решение. Бих добавил, че евентуален военен удар срещу Иран би имал непредвидими последици, които биха дестабилизирали силно целия регион. Трябва да постигнем политическо решение на тази криза", заяви Дьо Вилпен пред излизащия в Лондон на арабски език вестник "Ал Хаят". Интервюто ще бъде публикувано в утрешния брой на изданието.

Вицепрезидентът на САЩ Дик Чейни остави отворена възможността за военна операция на САЩ срещу Иран на съвместна пресконференция с австралийския премиер Джон Хауард в Сидни в събота. Чейни каза, че Вашингтон предпочита мирно решение, но допълни, че всички варианти все още са на масата, припомня АФП.

В същото интервю френският премиер заявява, че Европейският съюз трябва да проучи начините за възобновяване на преките помощи за бъдещото палестинско правителство, веднага след встъпването му в длъжност.

"Безпокойствата на Израел по въпроса за неговото признаване и в областта на сигурността са напълно легитимни. Аз ги споделям. Но ние смятаме, че ако бъде сформирано палестинско правителство на националното единство, и ако то спазва ангажиментите от Мека, международната общност ще трябва да работи с него", изтъква Доминик дьо Вилпен пред в. "Ал Хаят".

Той подчертава, че Франция ще защитава тази позиция пред европейските си партньори в перспективата на Европейския съвет на 8 и 9 март.