/ screenshoоt/youtube
Властите в Египет са започнали разследване по случая с качено в YouTube видео, в което е заснета датска двойка как незаконно се изкачва по блоковете на Хеопсовата пирамида и си прави голи снимки на върха, предаде ДПА.

Видеото предизвика истински гняв в Египет, допълва Си Ен Ен. Министърът по въпросите на паметниците на културата на Египет Халед ел Анани е сезирал генералния прокурор на страната във връзка с инцидента.
 

Във видеоклипа се вижда как мъж и жена се катерят към върха на Голямата пирамида в Гиза, като в последния неподвижен кадър се вижда как те се прегръщат голи на върха. Министърът на антиките описа действията на чужденците като „нагло нарушаване на обществения морал”.
 
Не е известно дали нарушителите все още се намират на територията на страната. Тепърва и специалистите ще трябва да се произнесат дали 3-минутното видео, пуснато миналата седмица, е истинско или е монтаж.

Според египетски медии видеото е качено в YouTube от датския фотограф Андреас Хвид, който е известен със своите фотографии на различни световни забележителности, заснети от високо, на които често се появяват голи хора.
   
Изкачването по пирамидите в Египет е забранено и се наказва по закон. Според местните власти действията на чужденците показват пренебрежение към местните закони и консервативния морал на обществото.
  https://twitter.com/search?f=tweets&q=Andreas Hvid&src=typd

Пирамидата на Хеопс е последният добре запазен архитектурен паметник от Седемте чудеса на света и най-известната пирамида в света.
БТА, БГНЕС