/ ThinkStock/Getty Images
Членовете на италианското Движение "Пет звезди" подкрепиха днес Марио Драги за премиер на Италия, предадоха световните агенции.

В онлайн гласуване 59,3 на сто от тях се изказаха "за" това бившият шеф на Европейската централна банка да състави широко правителство на националното единство. Именно за това призова партийното ръководство, въпреки че в бъдещия кабинет ще има представители на някои от политическите противници на движението и че той ще бъде ръководен от технократ.

Премиерът на Италия Джузепе Конте подаде оставка

След коалиционни междуособици, довели до падането на предишното правителство, президентът Серджо Матарела номинира Драги да оглави кабинет, който има за задача да се справи със здравната криза и икономическия колапс, породени от пандемията от коронавирус.

Очаква се Драги да представи членовете на кабинета си утре и да положи клетва до края на уикенда, а другата седмица да представи и програмата си в парламента. След това депутатите в двете парламентарни камари ще трябва да му гласуват доверие.

Смята се, че победата на Драги при тези гласувания е гарантирана, но известен брой депутати от Движение "Пет звезди" намекнаха, че ще гласуват против или ще се въздържат, без да вземат предвид резултатите от онлайн вота, а това проправя пътя към евентуално разцепване на партията.

Антисистемното движение проведе два онлайн вота, преди да влезе в правителствена коалиция с дясната партия Лига на Матео Салвини през 2018 г. и после преди да сформира правителство с левоцентристите от Демократическата партия през 2019 г.

При двата онлайн вота подкрепата за коалициите беше съответно 94 процента и 79 процента. Сред приоритетите на Драги са ускоряване на ваксинационната кампания, подготвяне на план за икономически подем, финансиран със сумата от над 200 милиарда евро, отпускана на Рим в рамките на механизма на ЕС за икономическо възстановяване.
БТА