/ iStock/Getty Images
Силни бури, включващи поне две торнада, раниха няколко души, повредиха домове и предприятия и събориха електропроводи в Арканзас и Мисури вчера, след което се очакваха ураганни ветрове и смерчове в голяма част от южните части на САЩ, съобщи Асошиейтед прес.

Няма данни за смъртни случаи в резултат на бурите към вчера вечерта, съобщиха официални лица.

Торнадо, което връхлетя Спрингдейл и съседния град Джонсън, на около 235 км северозападно от Литъл Рок, рани седем души, двама от които са в критично състояние, заяви шефът на отдела за управление на извънредните ситуации в окръг Вашингтон, Арканзас, Джон Лутър. Той не разполагаше с допълнителна информация за тях.



Националната метеорологична служба съобщи, че скоростта на вятъра при това торнадо е достигнала 178-217 км/ч.

"Изпратени са екипи за търсене и спасяване, тъй като има значителни щети и наранявания", заяви губернаторът на Арканзас Аса Хътчинсън.

В северозападната част на щата Мисури торнадо със скорост на вятъра около 145 км/ч удари Сейнт Джоузеф във вторник вечерта.

Бурите идват седмица след като торнадо в предградие в района на Ню Орлиънс остави след себе си разрушения през нощта и уби един човек.



В Спрингдейл са нанесени значителни щети, включително на физкултурен салон на начално училище и склад, съобщава KFSM-TV. Училищният район на Спрингдейл, който е най-големият в Арканзас, вчера отмени всички учебни занятия.

Бурите са довели до прекъсване на електрозахранването на около 80 000 домакинства в Тексас и Луизиана, около 56 000 в Луизиана.



В  югоизточната част на Арканзас, западната част на Мисисипи, североизточната част на Луизиана бяха в сила предупреждения за торнадо.

До ранния следобед вчера беше издадено предупреждение за торнадо в по-голямата част от Арканзас, северна Луизиана, южна Мисури, югоизточна Оклахома и североизточен Тексас.

Близо 90 000 домове и фирми бяха без ток от Тексас до Мисисипи, където паднали дървета блокираха улица в столицата Джаксън.
БТА