/ БГНЕС
Две ракети бяха изстреляни тази нощ срещу силно укрепената "зелена зона" в иракската столица, където се намират държавни учреждения и чуждестранни посолства, съобщи иракският телевизионен канал "Ас Сумария".

Ракетите не са достигнали целта си и са паднали в околностите на "зелената зона", едната - близо до посолството на САЩ, предаде Франс прес. Причинени са щети, но жертви няма.

Засега никой не е поел отговорност за нападението, но САЩ редовно обвиняват проирански фракции в Ирак, че стоят зад подобни атаки.

В неделя върховния ирански водач Али Хаменей заяви, че САЩ ще бъдат изгонени от Ирак и Сирия - държави, в които Иран продължава да разширява влиянието си чрез политически и паравоенни съюзници.

В последните месеци "зелената зона" - добре укрепен и силно охраняван район в центъра на Багдад, беше обект на ракетен и минометен обстрел, в който загинаха и бяха ранени цивилни иракчани.

На 26 януари по "зелената зона" бяха изстреляни пет ракети. Три паднаха на територията на американското посолство. Една улучи сградата на столовата, където по това време вечеряли служители.
БТА