/ БГНЕС
Две българчета са станали жертва на пожар в лагер в Италия. Децата са момиченце и момченце на 2 и на 4 г., съобщи "24 часа", като цитира местни медии. Според изданията пожарът е избухнал в ромски лагер в Сторнара, до град Фоджа.

Останките на двете деца с българско гражданство били открити от пожарникарите в изгорели бараки в зоната, в която живеят близо 1000 роми, повечето от които са с българско гражданство.

пожар Италия
БГНЕС

Според италианските медии пожарникарите отишли на мястото на пожара сутринта на 17 декември. Властите съобщават, че става въпрос за братче и сестриче, които са спели в момента на избухването на пожара. Медиите цитират ромка с румънско гражданство на име Розария, според която бащата на децата отишъл на работа на полето. Майката пък била в тоалетната, която е навън, и чак като се върнала, видяла огъня.

Според властите най-вероятно пожарът е причинен от саморъчно направена печка за отопление, която била сглобена от празни тенекии от олио, в които били сложени дърва за горене. Българското семейство обитавало жилищен модул, състоящ се от 4 пространства.

пожар Италия
БГНЕС


Според кмета на Сторнара Роко Каламита неговата управа многократно сигнализирала до всички възможни власти за драматичното състояние на ромите във въпросните бараки.