Двата двигателя на разбилия се в Нигерия пътнически самолет отказали
Двата двигателя на разбилия се в Нигерия пътнически самолет отказали / снимка: Reuters

Двата двигателя на разбилия се край нигерийския град Лагос пътнически самолет са отказали преди катастрофата, съобщи генералният директор на нигерийското Управление на гражданската авиация Харълд Демюрън, цитиран от Франс прес.

Пилотите са изпратили сигнал за бедствие, тъй като двата мотора са отказали, каза Демюрън, без да уточни причините за повредата.

Спасителни екипи използваха обучени кучета и кранове при претърсването на мястото на катастрофата близо до международното летище на нигерийската икономическа столица. Съобщено бе, че са загинали всичките 153-ма души на борда (147 пътници и шестима души екипаж), но спасителните служби се опасяват, че жертвите на земята също може да се окажат много, посочва Асошиейтед прес. Нигерийският Червен кръст съобщи, че са извадени 48 тела, а под развалините има и още.

Опасяваме се, че тъй като трагедията стана в населен район, може да има много загинали, каза Юшау Шуаиб, говорител на нигерийската Национална агенция за справяне с извънредни ситуации.

Нигерийският президент Гудлък Джонатан, който обяви тридневен национален траур, беше на мястото на катастрофата. Заедно с федерални законодатели в продължение на около 20 минути той разглеждаше останките от самолета, отбелязва БТА. Ще направим всичко възможно това да не се случва повече в страната ни, заяви той.

Директорът на летателните операции на "Дана еър" - авиокомпанията, чиито самолет се разби, заяви в декларация, че авиолайнерът "Боинг Макдонъл-Дъглас 83" е бил "в пълна изправност и годен за полет". Въпреки, че е бил в експлоатация 22 години, самолетът бе в добро състояние, добави капитан Оскар Уилсън, цитиран от ДПА. "Не позволяваме на нашите самолети да излетят, ако не са в отлично състояние. Аз лично извърших пробния полет на въпросния самолет и не констатирах нищо нередно," подчерта Уилсън.

Самолетът Боинг MD-83 на авиокомпания "Дана еър" се разби на 3 юни 2012 г. следобед при хубаво време, блъскайки се в бизнес и жилищни сгради край международното летище "Муртала Мухамед" край Лагос. Всички 153-ма на борда загинаха. Това е най-тежката самолетна катастрофа в Нигерия от близо 20 години.