/ iStock/Getty Images
Властите в най-голямата по население канадска провинция Онтарио потвърдиха първите два известни канадски случая на по-заразния вариант на COVID-19, установен в Обединеното кралство, предаде Асошиейтед прес.

Според здравните власти в провинцията случаите са двойка от района на Дърам, община близо до Торонто, в източна посока. Няма данни те да са пътували, нито да са били изложени на високорискови контакти.

За новия вариант се смята, че се разпространява по-лесно и бързо от първоначалната версия, но не и че е по-смъртоносен.

Провинциалното правителство заяви на прессъобщение, че няма данни, които да показват, че одобрените от канадския лекарствен регулатор ваксини, ще бъдат в каквато и да било степен по-малко ефективни срещу новия вариант. Той беше открит във Великобритания, но след това беше засечен и в няколко други страни, сред които Дания, Франция, Белгия, Австралия и Нидерландия.

Заради новия вариант на коронавируса Япония затваря границите си за чужди граждани.

Външното министерство в Токио съобщи, че мярката влиза в сила от утре и ще важи до 31 януари.

Преди това Япония затвори границите си за пристигащи от Великобритания и Южна Африка, които не са постоянно пребиваващи на японска територия. Това стана, след като новият вариант беше установен при седем души - петима от които са от Великобритания и са дали положителен тест на летища, а другите двама са установени в Токио.

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус предупреди, че пандемията от COVID-19 няма да бъде последната подобна криза, предаде ДПА.

"Историята ни показва, че това няма да бъде последната пандемия и че епидемиите са част от живота", каза Тедрос във видеобръщение по случай първия в историята Международен ден на противоепидемичната готовност. Той ще бъде отбелязан днес.

Шефът на СЗО добави, че по-доброто инвестиране в общественото здраве с подкрепата на правителствата и обществвата могат "да направят така, че децата ни и техните деца да наследят по-безопасен, по-издръжлив и по-устойчив свят".
БТА