Двама души - полицай и шофьор, са загинали при експлозията в град Александрия, предаде Ройтерс, като се позова на агенция МЕНА.
 
По-рано египетското вътрешно министерство съобщи, че един полицай е загинал, а други четирима са ранени, когато край минираната кола минавал кортежът на шефа на градското управление по сигурността. Избраният за мишена генерал Мостафа ан Немр обаче не пострадал, нито пък заместникът му, пътувал заедно с него.
 
Експлозия в Александрия, има жертви 

Засега никоя групировка не е поела отговорността за експлозията. Египетските власти развиват от февруари мащабна кампания срещу ислямистите, действащи на размирния Синайски полуостров и в други райони, отбеляза по-рано АП.
 
Миналия месец организацията "Ислямска държава" разпространи видеозапис с предупреждение към египетските избиратели да не гласуват в президентския вот след два дни и призив към ислямистите да нападат служители на реда и държавни ръководители, посочва Ройтерс.
 

БГНЕС


Снимки в социалните мрежи, чиято автентичност агенцията не е успяла да провери чрез независим източник, показват опожарената кола на генерал Ан Немр и пушека, издигащ се от местопроизшествието. Очевидци заявиха, че мястото е обкръжено от военни и полицаи. По-късно местни телевизии показаха как Ан Немр, невредим, проучва района. Главният прокурор Набил Садек разпореди "спешно и разширено разследване", съобщи АФП.
 

Президентът Абдел Фатах ас Сиси, който се очаква да бъде преизбран след два дни, заяви вчера пред войскови части, сражаващи се с местните джихадисти, че ислямистите от ИД скоро ще бъдат победени на полуостров Синай.
 

БГНЕС


В понеделник египетският електорат ще избира между Сиси и един слабоизвестен кандидат - Муса Мостафа, който вече подкрепи сегашния президент в борбата му за нов мандат, напомня Ройтерс. За сигурността по време на изборите, които ще продължат на египетска територия от 26 до 28 март, ще отговаря армията. Министерството на отбраната съобщи днес, че са поставени в готовност всички подразделения, определени за целта, предаде ТАСС.
 

БГНЕС


На 18 март приключи гласуването за държавен глава извън пределите на Египет, организирано в дипломатическите мисии на страната в над 120 държави. По данни на Националната избирателна комисия в 27-те египетски провинции ще могат да се явят пред урните 59 048 138 граждани с право на глас.
БТА