Двама души загинаха при атентат срещу лидера на сепаратистите в Донецк
Двама души загинаха при атентат срещу лидера на сепаратистите в Донецк / БГНЕС

В центъра на град Донецк бе взривена колата на лидера на проруските сепаратисти в едноименната източна украинска област Денис Пушилин, при което двама души са убити, а двама са ранени, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Убитите са загинали от раните си в болница. Атентатът е извършен пред централата на сепаратистите в Донецк, разположена в сградата на областната управа. Самият Пушилин уточни, че от два дни не е ползвал тази кола и че в момента се намира в Москва.

Сепаратисткият лидер вече оцеля след вероятен опит за убийство на 7 юни, когато заместникът му бе застрелян насред Донецк, отбелязва АФП.

Тази сутрин украинските сили си върнаха контрола над пристанищния град Мариупол на Азовско море и издигнаха националното знаме над сградата на кметството, съобщи във Фейсбук вътрешният министър Арсен Аваков, цитиран от Ройтерс.

Украинските части първо са обкръжили града рано тази сутрин, а по-късно са го атакували в рамките на широката военна операция за възвръщане на териториите, завзети от проруските сепаратисти. В операцията са участвали части на Националната гвардия и на вътрешното министерство, както и армейски спецчасти.

Междувременно Киев обвини Русия, че "незаконно извозва" сирачета от района на "безопасния" град Донецк, информира руското мрежово издание "Правда". Ведомството обвинява федерацията, че на 12 юни е пуснала деца през границата без съответните разрешителни документи, а само с актове за раждане, с което е нарушила ред споразумения. По данни, "проверени от украинския генерален консул в Ростов на Дон и потвърдени от компетентните органи на Украйна, става дума за 16 деца сираци измежду украинците, "отвлечени в Снежное от въоръжени представители на т. нар. Донецка народна република", цитира "Правда" по Интерфакс изявление на киевското дипломатическо ведомство.

Същевременно Игор Стрелков, командващ т. нар. опълчение на сепаратистката Донецка народна република, заяви в интервю за руския в. "Комсомолская правда", че киевски войски, обсадили източноукраинския град Славянск, са разположили около него танкове, прекъснали са водо- и електроснабдяването на селището и го обстрелват със запалителни боеприпаси.

Според него силите на Киев разполагат с "твърде много танкове, войници и артилерия", но има вече "сблъсъци с употреба на огнестрелно оръжие" между части на украинската Национална гвардия и пратени от Министерството на отбраната.

Високопоставен представител на руското министерство на външните работи обвини Киев, че прибягва до забранени оръжия в източна Украйна, след като руски медии съобщиха, че там са били използвани фосфорни бомби. Украинската Национална гвардия веднага отрече обвиненията и ги определи като абсурдни.

Източник: БТА